Jornada HP

Ochrana displeje

23. 6. 2015 19:18:20      Hardware


Dotykový LCD displej je bezesporu nejcitlivější částí PDA. Podívejme se spolu na nejčastější možnosti "úrazu" i preventivní kroky, které by jim měly zabránit. Hodnota nového displeje a servisní práce je dosti vysoká a u levnějších přístrojů se může blížit hodnotě samotného PDA. U novinek typu Toshiby e800 nebo u přístrojů, které jsou na trhu méně zastoupeny, může být problém s dodáním náhradních dílů. Vyplatí se tedy věnovat pozornost i něco málo finančních prostředků na správnou prevenci.

Pády a údery
Nejvíce nebezpečí hrozí displeji při pádu na zem, kdy displej může prasknout, ale i při úderu nebo pádu jiného předmětu na PDA. Zde je nejlepším preventivním řešením kvalitní obal, který většinou chrání celé PDA. Dnes je na trhu celá řada obalů pro širokou škálu modelů. Stačí si vybrat, ale samotný výběr by měl být, kromě požadavků na vzhled a praktičnost, zaměřen právě na odolnost vůči pádu.

To nemusí nutně splňovat všechny typy obalů. Navíc i zde jsou různé "třídy" zabezpečení. Moderní průhledné kryty z materiálu podobného plexisklu toho moc neochrání, zvláště při pádu. Stejně tak některá pouzdra z tenké kůže nebo koženky. Dokonce ani aluminiová pouzdra nemusí být vždy ideální. To platí tehdy, pokud vnitřek není proveden z pěnové hmoty, brzdící nebo zcela eliminující následky pádu.

Obecně platí, že čím hrubší a zároveň měkčí materiál je použit, tím lepší budou ochranné vlastnosti obalu. Na trhu jsou různé obaly do těžkého terénu, aluminiová pouzdra s měkkou vystýlkou, kožená pouzdra v bytelném provedení nebo sportovní pouzdra na bázi neoprenu. Škála řešení je nepřeberná a záleží na zákazníkovi, jaký stupeň ochrany si vybere. Asi by nebylo od věci konzultovat výběr s odborným prodavačem nebo se na internetu dopátrat, jakou odolnost konkrétní pouzdro zaručuje. Samozřejmě že dobré pouzdro bude i trochu dražší, ale i zde neúprosně platí, že přílišné šetření se nemusí vyplatit.

Škrábance Patří zvláště u začínajících uživatelů k poněkud podceňované záležitosti. I zde může velmi snadno dojít k poškození přístroje. Nejčastější příčinou je přílišné namáhání konkrétního místa displeje. V prvé řadě je v akutním nebezpečí tzv. "Graffiti" ploška, resp. část displeje určená pro zadávání ručně psaného písma. Dalším ohrožením značného významu je hraní her, kdy v zápalu hry stačí nepřiměřeně zatlačit a škrábanec je na světě. Některé hry rovněž více zatěžují určité místo, což se může projevit i po nějakém delším časovém úseku.

Hrozivé nebezpečí bohužel přinášejí i tzv. multifunkční stylusy, resp. propisky s jedním stylusovým hrotem. Zde stačí chvilka nepozornosti, špatné zmáčknutí nebo vybrání nesprávného hrotu a je opravdu zle. Je to můj osobní názor, ale co dokáže hrot propisky, nebo nedej bože mikrotužky, na citlivém a poměrně měkkém povrchu displeje, si asi dovedete představit. Katastrofa v provedení hluboké a neodstranitelné rýhy je pak neodvratná.

K ochraně nebo k alespoň zásadní eliminaci těchto hrozeb slouží ochranné fólie - Screen Protectors. Patří k tomu základnímu, co by si měl začínající uživatel pořídit. Jejich cena se obecně pohybuje kolem cca 100 až 150 Kč, podle počtu fólií v balení, kvality a modelu PDA. Aplikovat by se měly co nejdříve po zakoupení PDA, protože chránit již poškozený displej se podobá neúčinné "pozdní lítosti". 

Aplikace fólie není nic složitého. Stačí postupovat podle návodu. Prvním krokem je dokonalé vyčištění displeje před samotným nalepením fólie. Opatrné sejmutí ochranné části a nalepení fólie je sice otázkou zručnosti a trpělivosti, ale lze to zvládnout bez větších potíží. Pokud se podaří zachytit pod fólii vzduchové bubliny, je třeba ihned pracovat na jejich odstranění. Obvykle stačí měkkým a hlavně čistým hadříkem (např. kapesníkem) tyto bubliny opatrně a bez nepřiměřeného tlaku vytlačit na okraj, kde se samy ztratí. Pokud je problém závažnější, je třeba fólii opatrně odlepit a postup opakovat. 

Zcela od věci není ani občasná kontrola hrotu stylusu jeho správný výběr a používání. Některé hroty bývají tvrdší a na ty je třeba dávat pozor, aby na nich třeba časem nevznikla ostřejší hrana. U měkčích hrotů může nastat nalepení nežádoucích nečistot, které mohou obsahovat abrazivní částice. Ty pochopitelně displeji také příliš nesvědčí. Občasná kontrola a případné umytí nebo úprava hrotu je dostatečnou prevencí proti těmto nežádoucím záležitostem. Někdy je lepší koupit si stylus nový a lepší, než byl původně dodán k přístroji.



Příspěvky k článku

-- Zatím žádné příspěvky --

Nový příspěvěk k článku

Nadpis
Text
Vaše jméno
  Ulož

Nejnovější články

23. 6. 2015
Linux na Jornadu

23. 6. 2015
Ochrana displeje

10. 1. 2011
Adobe Reader pro Pocket PC 2.0


Prohledavá se text a nadpis

Skip Navigation Links.

mrowka@mrowka.cz

Jornada HP

Mrowka web(c)